analiza mix de marketing
Alternative Text

Ce este mixul de marketing? Analiza mixului 4P si 7P

■ Un mix de marketing este un instrument care descrie interactiunile dintre produsul sau serviciul pe care il vinzi si consumatorii online.

■ Scopul mixului de marketing este de a crea un mesaj general, care ii convinge pe clienti sa cumpere.

■ Orice mix de marketing corect realizat ar trebui sa aiba toate P-urile compatibile intre ele.

Conform definitiei marketingului, lucrurile sunt destul de simple. Tot ce trebuie sa faca o afacere este sa puna produsul potrivit la locul potrivit, la momentul potrivit si la pretul corect.

Cu toate ca exista suficient adevar in aceasta perspectiva, este nevoie de multa munca pentru a afla ce vor oamenii si pentru a identifica unde isi fac cumparaturile.

Un mix de marketing digital este destinat sa genereze vanzari, clienti potentiali si afaceri de succes. Dar pur si simplu cumpararea de reclame si speranta ca poate vei avea noroc nu va oferi rezultate. Cel mai bine ar fi sa ai un plan de marketing si sa te bazezi pe mixul de promovare sugerat de specialisti.

Apoi, trebuie sa iti dai seama cum obtii un pret pe care potentialii clienti sunt dispusi sa-l plateasca si cum sa atragi atentia acestora catre brandul tau. De aceea, mixul de marketing este locul ideal de unde sa incepi dezvoltarea planurilor tale pentru un produs sau serviciu.

Daca vrei sa ramai competitiv, trebuie sa tii pasul cu ceea ce se intampla pe piata. Clientii tai se schimba si ei in timp, asa ca este vital sa tii pasul cu ultimele tendinte.

Este important sa ne amintim ca marketingul este o calatorie, nu o destinatie.

Asadar, daca nu stii exact ce este mixul de marketing si cum influenteaza acesta modul de evolutie al oricarei afaceri, este momentul sa afli. Inainte de orice, marketingul este o investitie in afacerea ta. Dar nimic nu functioneaza la intamplare. Specialistii in marketing te pot consilia cu privire la modul in care iti investesti timpul, banii si efortul in marketing.

In acest articol descoperi tot ce iti trebuie pentru a intelege elementele mixului, cei 4P si 7P, dar si cum se dezvolta o strategie eficienta, pe baza acestor aspecte.

Cuprinsul articolului:

1. Ce este mixul de marketing si cum te ajuta?
2. Cei 4P ai mixului de marketing
3. Cei 7P ai mixului de marketing
4. Growth Hacking Marketing
5. Stalpii de sustinere ai unei afaceri
6. Trenduri in marketingul online pentru 2020

1. Ce este mixul de marketing si cum te ajuta?

Un mix de marketing este un instrument care descrie interacțiunile dintre produsul sau serviciul pe care il vinzi si consumatorii online, in scopul de a crea un mesaj general, care ii convinge pe clienti sa cumpere.

Pe scurt, acest mix consta in combinatia de factori care pot fi controlati de catre o companie pentru a influenta consumatorii sa achizitioneze produsele sau serviciile oferite.

Insa, inainte de a intra in toate elementele mixului de marketing si pentru a evita confuzia intre 4P si 7P – trebuie sa acorzi atentie imaginii de mai jos pentru a intelege toate componentele mixului de marketing:

Componentele mixului de marketing

Imaginea de mai sus reprezinta o diagrama simplista a elementelelor incluse in acest mix.

Este un concept de baza, dar adevarul greu si dur este ca, daca nu intelegi in detaliu sau deloc acesti parametri, exista sanse destul de mari sa ratezi ingredientele-cheie care iti pot asigura succesul.

Philip Kotler a definit mixul de marketing ca fiind „un set de instrumente pe care o companie le poate utiliza pentru atingerea obiectivelor de marketing in randul audientei targetate”.

Cunoscut si ca cei 4P sau 7P ai marketing-ului, conceptul mixului de marketing este unul simplu si face referire la 4 sau 7 nivele decizionale: Produs, Pret, Promovare si Plasament (distributie) + People (oameni/persoane), Procese si Physical evidence.

2. Cei 4P ai mixului de marketing:

Conceptual, cei 4 P din mixul de marketing au fost dezvoltati de catre profesorul Neil H. Borden, pentru a descrie combinatia potrivita a unui set particular de circumstante, mai exact cele 4 elemente-cheie, numiti cei 4 P ai marketingului, care constituie nucleul oricarui program de marketing derulat de o afacere.

Cei 4P in mixul de marketing

Cei 4 P care alcătuiesc mixul de marketing al unei firme sunt:

2.1. Produsul:

Asa cum, inainte de a incepe orice activitate este important sa stii foarte bine ce trebuie sa faci, la fel stau lucrurile si in cazul comercializarii de produse, fie ele fizice sau intangibile.

Inainte de orice trebuie sa iti cunosti foarte bine produsul, ce face, ce beneficii ofera si cu ce se diferentiaza de competitori, motiv pentru care exista o lista de intrebari la care este important sa gasesti raspunsuri concrete:

 • Ce vrea clientul de la produs/serviciu? Ce nevoi satisface?
 • Ce caracteristici are pentru a satisface acele nevoi?
 • Exista functii pe care le-ai ratat?
 • Ai inclus functii costisitoare pe care un client nu le va utiliza in mod real?
 • Cum si unde va putea fi utilizat de client?
 • Care sunt marimile, culoarea si asa mai departe?
 • Cum se numeste?
 • Cum este branduit?
 • Cum se diferentiaza de concurenta?

2.2. Pretul:

Acum, dupa ce iti cunosti suficient de bine produsul sau serviciul, a sosit momentul in care trebuie sa iei deciziile privind pretul acestuia.

Acest element al acestui mix de marketing digital se axeaza pe aspecte precum: marja de profit, cererea si oferta, costurile de marketing si multi alti factori. Intrebarile la care trebuie sa ai un raspuns sunt:

 • Care este valoarea produsului sau serviciului pentru un cumparator?
 • Exista puncte de pret stabilite pentru produsele sau serviciile din domeniul tau?
 • Exista posibilitatea ca o mica scadere a pretului sa te ajute sa castigi o cota de piata suplimentara?
 • Ce reduceri poti sa oferi?
 • Cum se compara pretul tau cu cel al concurentei?

2.3. Promovare:

Cum ai de gand sa atragi atentia potentialilor clienti asupra produsului sau serviciului tau?

In mixul de marketing, aspectul promovarii pune accentul pe strategiile pe care le poti gasi pentru a-ti duce produsul in fata audientei targetate. Acest element al mixului de marketing se axeaza pe aspecte precum:

 • Advertising
 • Public Relations (PR)
 • Social Media
 • Content Marketing
 • Video Marketing
 • Search Engine Marketing
 • SEO
 • PPC Campaigns

Curios sa afli care sunt intrebarile la care trebuie sa gasesti un raspuns? Iata cateva:

 • Unde, cand si cum iti vei transmite mesajele de marketing catre piata-tinta?
 • Vei reusi sa ajungi la audienta targetata prin publicitate online, presa, TV, radio sau prin intermediul panourilor publicitare stradale?
 • Cand este cel mai bun moment pentru promovare? Exista aspecte sezoniere?
 • Cum isi fac concurentii promovare?

2.4. Plasament (distributie/locatii):

Un alt aspect important din punct de vedere al mixului de marketing este modul in care potentialii clienti sunt obisnuiti sa interactioneze si sa achizitioneze.

Fie ca vorbim de un site sau de o locatie fizica, trebuie sa intelegi modul in care potentialii clienti sunt obisnuiti sa caute si sa gaseasca produsul sau serviciul tau. Iata cateva intrebari la care sa-ti raspunzi:

 • Unde cauta cumparatorii produsul sau serviciul tau?
 • Ce tip de magazin – un boutique de specialitate sau intr-un supermarket? Ambele sau online?
 • Cum poti accesa canalele de distributie potrivite?
 • Ai nevoie sa participi la targuri comerciale?
 • Ce fac concurentii si ce poti invata de la ei?

Defineste-ti si imbunatateste-ti mixul de marketing. Modelul 4P poate fi folosit pentru a te ajuta sa decizi cum lansezi o oferta noua pe piata, dar si pentru a testa strategia de marketing actuala.

Incepe prin identificarea produsului sau serviciului pe care doresti sa-l analizezi, apoi treci prin intrebarile mentionate anterior si raspunde la fiecare dintre ele in detaliu.

Incearca sa te intrebi „de ce” si „ce se intampla daca”. Verifica raspunsurile si asigura-te ca se bazeaza pe cunostinte si fapte solide. In cazul in care exista indoieli cu privire la presupunile tale, identifica orice cercetare de piata sau fapte si cifre pe care te poti baza.

Cei 4P ai marketingului reprezinta doar una dintre numeroasele liste care au fost elaborate de-a lungul anilor. Desi toate intrebarile enumerate mai sus sunt cheie, acestea reprezinta doar un subset al sondajului detaliat care este necesar pentru optimizarea mixului de marketing.

3. Cei 7 P ai mixului de marketing:

Cei 4P au fost conceputi intr-un moment in care principala activitate a companiilor erau produsele si nu era prea cunoscut rolul customer service-ului in dezvoltarea unui brand.

De-a lungul timpului, Booms si Pitner au adaugat alti 3P, extinsi spre zona de servicii, si anume: Persoane (people), Physical evidence si Procese.

In prezent se recomanda ca cei 7P ai mixului de marketing sa fie luati in considerare la comun atunci cand se realizeaza analiza mixului de marketing.

Cei 7P sunt formati din cei 4P mentionati anterior, carora li s-au adaugat alti 3P, pentru a ajuta companiile sa analizeze si sa defineasca aspectele cheie care pot afecta comercializarea produselor si serviciilor.

Denumirea actuala utilizata in industrie este: framework-ul celor 7P ai mixului de marketing digital.

elementele mixului de marketing

Companiile pot utiliza modelul 7 P pentru stabilirea obiectivelor, pentru realizarea analizei SWOT si pentru analize competitive.

3.1. Persoane:

Toate afacerile se bazeaza pe oameni, de la vanzatorii care intra in contact cu clientii, la serviciul de suport si pana la CEO.

Oamenii reprezinta nucleul succesului unei afaceri, de aceea sunt luati in considerare in structura mixului de marketing format din cei 7P.

3.2. Procese:

Un profesionist poate livra constant rezultate bune. De aceea, orice afacere isi dezvolta si implementeaza sisteme care se asigura ca se vor atinge mereu standardele de calitate si, implicit, ca se vor obtine cele mai bune rezultate.

3.3. Physical evidence:

La acest aspect este importanta de luat in considerare dovada fizica a faptului ca serviciul a fost livrat, indiferent de specificul companiei.

De asemenea, pentru anumite business-uri, chiar si prezenta fizica activa este importanta, jucand un rol important in branding.

Ce factori pot influenta mixul de marketing?

Mixul de marketing care utilizeaza cei 4P sau 7 P nu este mereu infailibil. Exista anumiti factori de influenta ai mixului de marketing  de care trebuie sa tii cont:

Factorii care influenteaza mixul de marketing pot fi factori interni sau externi.

Exemple de factori interni:

 • Planificarea produsului
 • Pret
 • Branding
 • Vanzarea personalaa
 • Vanzari promotionale
 • Distributie fizica
 • Cercetare de piata

Exemple de factori externi care pot influenta mixul de marketing:

 • Comportamentul de cumparare al consumatorului
 • Comportamentul comerciantului
 • Comportamentul concurentei directe
 • Comportamentul guvernamental

Pe scurt, acesta este mixul de marketing cu cei 4P si 7P, insa, pentru a fi cu adevarat eficient contextului actual, consider ca pot fi aduse imbunatatiri.

De aceea, in continuare iti voi prezenta cateva aspecte pe care sa le iei in calcul si o alternativa moderna pentru mixul de marketing.

Mixul de marketing (4P/7P) are urmatoarele limitari:

 • nu-ti spune cum sa optimizezi cei 4P sau 7P.
 • nu-ti spune cum sa prioritizezi.
 • nu-ti spune cum sa-ti adaptezi afacerea la mediul digital actual.

Cele 3 motive sunt suficiente pentru intrarea in scena a conceptului de Growth Hacking Marketing.

4. Growth Hacking Marketing:

Acest concept de marketing a stat la baza succesului obtinut de unele dintre cele mai cunoscute companii, precum: Facebook, LinkedIn, AirBnb, Dropbox si altele.

Ce este diferit in conceptul de growth hacking?

In loc sa investesti sume enorme de bani in idei si campanii de marketing invechite care nu pot fi masurate, growth hacking-ul iti propune o abordare moderna si creativa, care se bazeaza pe masurarea rezultatelor si testare.

Mai exact, este important sa te asiguri ca ceea ce oferi sau vrei sa oferi este exact ceea ce oamenii au nevoie (product-market fit) si apoi sa te folosesti de creativitate pentru a gasi metodele cele mai eficiente de a atrage atentia potentialilor clienti si de a ii convinge sa cumpere.

Vom oferi mai multe informatii despre growth hacking in viitoarele articole publicate pe blogul nostru. Pana atunci, nu uita sa te abonezi la newsletter-ul re7consulting.

Acestea fiind spuse, hai sa vedem cum atragi atentia potentialilor clienti si cum sa-ti cresti afacerea.

5. Stalpii de sustinere ai unei afaceri:

Ca in orice domeniu, si in business sau in marketing exista cativa stalpi pe baza carora se realizeaza totul.

Stalpii de sustinere ai unei afaceri, din punct de vedere al mixului de marketing, prezinta cateva nivele decizionale care te pot ajuta in eforturile de marketing si in cresterea vanzarilor.

Pe scurt, acesti stalpi reprezinta un set de indicatori pe care, daca ii vei imbunatati, afacerea va creste constant.

Care sunt stalpii de sustinere ai unei afaceri?

 1. Cum faci potentialii clienti sa auda de afacerea ta? (NOTORIETATE)
 2. Cum atragi atentia acestora spre afacerea ta? (ATRAGERE)
 3. Cum oferi clientilor momentul de „AHA!”? (ACTIVARE)
 4. Cum transformi potentialii clienti in actuali clienti? (CONVERSIE)
 5. Cum faci clientii sa cumpere din nou de la tine? (RETENTIE)
 6. Cum faci clientii sa-ti genereze alti clienti? (RECOMANDARI)

Este important sa intelegi ca oamenii, adica potentialii tai clienti, trec printr-un anumit proces inainte de a cumpara ceva.

Cei 6 stalpi mentionati anterior se bazeaza pe acest proces si te ajuta sa optimizezi eforturile de marketing pentru a trece cat mai multi oameni prin toate etapele. Apoi, este important sa intelegi contextul actual al oamenilor prezenti in Social Media si directia in care se indreapta marketingul online in 2020.

6. Importanta mixului de marketing

Urmatoarele puncte explica importanta mixului de marketing :

 • Ajuta la crearea unui lant de legaturi clare intre procese

Orice mix de marketing corect realizat ar trebui sa aiba toate P-urile compatibile intre ele. Pretul ar trebui sa fie compatibil cu plasarea produsului. Produsul ar trebui sa fie compatibil cu promotiile. In general, toate P-urile sunt intrinsec legate intre ele.

Ca rezultat, atunci cand faci un mix de marketing, acesta devine un lant de legaturi puternice. Si aceste legaturi te ghideaza apoi pentru a crea un lant mai lung. Ori de cate ori esti tentat sa adaugi o noua caracteristica sau sa schimbi lucrurile existente, trebuie sa privesti imaginea de ansamblu, ceea ce ajuta la crearea unui mix de marketing curat si clar pentru produs.

 • Mixul de marketing ajuta la dezvoltarea de noi produse

In timpul proiectarii unui produs existent, exista o multime de idei care pot aparea pentru un produs similar care poate fi proiectat de companie. Pretul, locul si promotiile pot fi diferite pentru un astfel de produs. Cu toate acestea, poate fi clasificat ca un produs nou si, prin urmare, in timp ce proiecteaza mixul de marketing, compania poate veni cu idei bune si pentru NPD( new product development)

 • Mixul de marketing ajuta la dezvoltarea portofoliului de produse

Ori de cate ori doriti sa dezvolti un produs sau linia de produse, trebuie sa faci modificari minore produsului. In esenta, se refera la modificari minore in mixul de marketing in sine. Poti aduce modificari caracteristicilor produsului, preturilor si posibilelor promotii. Ca urmare, prin modificarea mixului de marketing si a anumitor caracteristici din cadrul acestuia, vei ajunge de fapt la un portofoliu de produse extins.

 • Mixul de marketing are rol de ghid pentru a imbunatati o afacere

Dovezile fizice( physical evidence) au fost un P important in mixul de marketing al serviciilor. Daca un restaurant sau o afacere de design interior isi da seama ca este important, atunci in mod firesc ei pot actiona in consecinta si pot imbunatati dovezile fizice ale afacerii lor, imbunatatind-o eficient.

Importanta mixului de marketing este evidenta daca analizezi cei patru 4p care alcatuiesc mixul.  Oamenii si procesele sunt importante si pentru organizatie, iar optimizarea ambelor poate imbunatati functionarea generala a organizatiei. Prin urmare, mixul de marketing este un ghid excelent daca cineva doreste sa-si imbunatateasca afacerea si face o analiza GAP.

 • Mixul de marketing ajuta la diferentiere

Cand analizezi mixul de marketing al concurentilor, vei putea identifica diferite metode de diferentiere de concurenta. Concurentul direct al afacerii tale ar putea avea promotii slabe si, analizandu-le, vei putea crea promotii mai bune pentru propriul tau  produs sau serviciu.

Concurentul ar putea avea o plasare proasta a produselor sau proces gresit sau oamenii nepotriviti pentru cerintele pietei. Toate acestea pot fi imbunatatite,  formuland un mix de marketing mai bun si, prin urmare, obtinand un avantaj competitiv pe piata.

 • Mixul de marketing te ajuta sa fii dinamic

O companie care este bine pregatita poate oricand face fata cu brio schimbarilor. In timpul recesiunii sau intr-un mediu de afaceri sarac, o companie ar trebui sa fie pregatita sa raspunda la timp si eficient. In astfel de momente, e nevoie de dinamism in procesul de marketing.

O astfel de companie trebuie sa isi inteleaga mai bine produsul, procesele, clientii, promotiile si in general tot mixul celor 4 P. Va raspunde astfel rapid si dinamic, pentru a-si dezvolta afacerea.

7. Trenduri in marketingul online pentru 2022:

Sunt sigur ca pana acum ai auzit deja de campaniile de marketing realizate in colaborare cu influenceri.

Insa, si acestea vor suferi schimbari in urmatoarea perioada. Unele branduri incepand deja sa isi indrepte atentia spre oameni (influenceri) cu o audienta mult mai mica (nano sau micro-influenceri).

Influencer Marketing-ul va deveni din ce in ce mai personalizat si nu va mai fi limitat doar la platforme precum: YouTube sau Instagram (cat costa promovarea pe Instagram).

Micro-momentele capata o importanta din ce in ce mai mare in marketingul online incepand cu 2020. Citeste articolul nostru despre definirea si alinierea micro-momentelor cu intentia clientilor.

Ca sa beneficiezi de pe urma acestor micro-momente, trebui sa stii care sunt, cum le poti targeta si cum sa apari acolo unde potentialii clienti te cauta.

De asemenea, story-urile in Social Media devin din ce in ce mai importante din punct de vedere al marketingului. Acestea au puterea de a:

 • Creste vizibilitatea brandului.
 • Realizeaza interactiune constanta cu audienta targetata.
 • Creste traficul generat de site din Social Media.
 • Ajunge la audientele tinere.

In acelasi timp, ar trebui sa iei in considerare si o strategie de generare de continut audio (podcast) si video (YouTube) pentru a oferi informatii valoroase audientei targetate.

Si nu uita, visual search si voice search sunt foarte aproape de a deveni un micro-moment important in procesul de achizitie al unui potential client.

Sper ca te-au ajutat informatiile din acest articol si, daca ai intrebari, te invit sa ne contactezi.

Cum te poate ajuta Agentia re7consulting?

Agentia re7consulting din Bucuresti este o agentie de Marketing Online care ofera servicii complete de promovare online, precum: promovare Social Media, campanii PPCFacebook Ads & Google Ads, optimizare SEO.

De asemenea, nu uita ca poti sa te abonezi la newsletter-ul nostru!

Aboneaza-te la newsletter

  Articole recomandate

  Icon Certifications Certificari