trenduri in email marketing in 2023 - agentia de marketing re7consulting
Alternative Text

Top trenduri in 2023 pentru Email Marketing

■ In era platformelor de social media si comunicarii instantanee, relevanta email marketingului in 2023 poate fi pusa sub semnul intrebarii.

■ Strategia de email marketing ramane o parte cruciala a planului de marketing digital, oferind potentialul de a atinge un public mai larg .

■ Extinderea bazei de date cu noi abonati este intotdeauna o practica recomandata pentru a asigura eficacitatea campaniilor tale de email marketing.

Intr-o era dominata de platformele de social media, mesagerie instantanee si notificari push, poate aparea intrebarea daca email marketingul mai are inca relevanta in 2023. Cu toate acestea, raspunsul este un DA hotarat! Companiile din intreaga lume continua sa se concentreze pe email marketing si sa il considere un canal de comunicare eficient si valoros. In acest articol, vom explora importanta continua a emailului in strategiile de marketing, cat de des se citesc emailurile in zilele noastre, daca ar trebui sa trimitem in continuare newslettere catre abonatii nostri si ce pasi trebuie urmati pentru a optimiza o campanie de email marketing.

Intrebarea de pe buzele tuturor este: Daca in 2023 companiile se mai focuseaza pe email marketing, daca mai citeste lumea, e-mailul, daca mai trimitem newslettere catre abonatii nostri si ce ar trebui sa facem ca sa ne optimizam o campanie de email marketing?
Emailul ramane unul dintre cele mai directe si personale mijloace de comunicare in mediul digital. Desi exista multiple canale de socializare si interactiune online, emailul ofera o modalitate mai privata si mai personala de a comunica cu audienta ta. Este un canal prin care poti transmite mesaje personalizate, oferte exclusive si actualizari relevante catre abonatii si clientii tai loiali. Email marketingul permite, de asemenea, masurarea si analiza rezultatelor cu usurinta, oferindu-ti o intelegere profunda a comportamentului si preferintelor destinatarilor tai.
Exista inca milioane de oameni din intreaga lume care acceseaza si citesc emailurile in mod regulat. Desi poate parea ca alte canale de comunicare au castigat teren, emailul ramane o sursa importanta de informatii si comunicare pentru multi utilizatori. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca importanta citirii emailurilor variaza in functie de audienta tinta. De aceea, este crucial sa intelegem comportamentul si preferintele abonatilor nostri pentru a livra continut relevant si captivant.

Cum construim o strategie de Email Marketing reusita?

Ce ar trebui sa urmarim ca sa masuram cumva un succes al unei campanii de genul acesta?

Strategia de email marketing este o componenta esentiala a planului tau de marketing digital. Indiferent daca ai o baza de date existenta sau o construiesti de la zero, este important sa abordezi aceasta strategie cu atentie si planificare. In acest articol, vom explora pasii-cheie pentru a construi o strategie de email marketing eficienta si cum sa masuram succesul unei campanii de acest gen.

  1. Definirea obiectivelor si publicului tinta:

Primul pas in construirea unei strategii de email marketing este sa-ti clarifici obiectivele. Ce doresti sa realizezi prin intermediul campaniilor tale de email? Poate fi vorba despre cresterea vanzarilor, generarea de leads-uri, consolidarea relatiei cu clientii existenti sau constientizarea brandului. Intelegerea clara a obiectivelor iti va ghida intreaga strategie.

2. Crearea unui continut valoros si personalizat:
Unul dintre aspectele cheie ale unei campanii de email marketing de succes este continutul. Asigura-te ca mesajele tale sunt relevante, valoroase si personalizate. Tailoreaza continutul in functie de interesele si nevoile segmentelor de public, oferind solutii, informatii si oferte care sa-i captiveze si sa-i ajute.

3. Segmentarea si personalizarea mesajelor:
Segmentarea este esentiala pentru o strategie de email marketing eficienta. Imparte-ti baza de date in segmente relevante, pe baza caracteristicilor demografice, preferintelor sau comportamentului de cumparare. Astfel, poti trimite mesaje personalizate, adaptate nevoilor si intereselor fiecarei categorii de abonati.

4. Testarea si optimizarea continua:
Testarea este un aspect crucial al unei strategii de email marketing reusite. Experimenteaza cu diferite elemente precum linia de subiect, designul, continutul si apelurile la actiune pentru a identifica ce functioneaza cel mai bine pentru publicul tau. Monitorizeaza metricile cheie precum rata de deschidere, rata de clic, rata de conversie.

Ce facem cu utilizatorii care au dat unsubscribe?


Un aspect crucial al strategiei de email marketing este retinerea clientilor existenti. Cu totii ne-am confruntat cu situatia in care cineva decide sa se dezaboneze de la newsletter-ul nostru. Insa este important sa ne intrebam daca ar trebui sa lasam acesti clienti sa plece fara sa facem nimic sau daca putem face ceva pentru a-i aduce inapoi. In acest articol, vom explora optiunile disponibile si strategiile pe care le putem implementa pentru a mentine si reconecta acesti clienti dezabonati.


• Comunicarea cu cei care s-au dezabonat:
Un prim pas in tratarea celor care au ales sa se dezaboneze este de a comunica cu ei. Poti crea un formular de feedback si sa-l trimiti catre acesti clienti pentru a intelege mai bine motivul pentru care au ales sa se dezaboneze. In acest fel, vei obtine informatii valoroase despre ceea ce nu le-a convenit si poti promite sa faci schimbari in functie de feedback-ul primit.


• Incercarea de a-i aduce inapoi:
Pe baza feedback-ului primit, poti incerca sa-i aduci inapoi pe acesti clienti dezabonati. Poate exista un motiv specific pentru care au ales sa paraseasca lista ta de newslettere. Daca este posibil, poti adresa direct acele aspecte si poti promite imbunatatiri sau schimbari in viitoarele tale comunicari. Arata-le ca le acorzi importanta si ca iti doresti sa ii ai din nou in comunitatea ta.


• Mentinerea calitatii campaniilor:
Daca iti pasa de calitatea listei tale de abonati, este important sa intelegi ca trimiterea repetata de emailuri catre cei dezabonati poate afecta negativ calitatea campaniilor tale. In cazul in care un abonat s-a dezabonat, ideal ar fi sa il scoti din lista ta de newslettere pentru a nu trimite din nou catre el. Acest lucru va contribui la mentinerea unei campanii de email marketing de calitate si la construirea unei relatii de incredere cu abonatii ramasi.

Despre Email Marketing – Bazele de date cu noi abonati

Este intotdeauna o idee buna sa lucrezi la extinderea bazei de date cu noi abonati. Desi este important sa acorzi atentie clientilor existenti si sa incerci sa-i reconectezi, trebuie sa gandesti si la strategii pentru a atrage noi abonati. Dezvoltarea unei baze de date mai mari este cruciala, deoarece iti ofera propriul canal de comunicare independent. In timp ce platformele de social media pot cadea sau pot exista restrictii in reclame, newsletterul tau ramane un canal omnichannel constant. Ai controlul asupra lui si nu depinzi de alte platforme. Prin urmare, este important sa iti cresti baza de date, dar si sa fii atent sa-ti fidelizezi clientii existenti.

Cele doua metode eficiente de a creste baza de date cu abonati relevanti

Una dintre prioritatile oricarei strategii de email marketing este sa-ti maresti baza de date cu abonati relevanti. Cu toate acestea, intrebarea este: care sunt cele doua metode de top pentru a atinge acest obiectiv? In acest articol, vom explora doua strategii eficiente si utilizate pentru a creste baza de date cu abonati relevanti si vom examina beneficiile pe care le ofera. Vom lua in considerare oferirea unui ebook si implementarea campaniilor de abonare la newsletter, precum si utilizarea stimulentelor si a metricilor pentru a masura succesul.

1.Oferirea unui ebook relevant:

Unul dintre modurile eficiente de a atrage noi abonati relevanti este prin oferirea unui ebook de valoare. Pe blogul tau sau pe alte platforme pe care le detii, poti implementa sectiuni speciale sau pop-up-uri care sa ofere acest ebook gratuit in schimbul adresei de email a utilizatorului. Asigura-te ca ebook-ul abordeaza o tema interesanta si relevanta pentru publicul tau tinta si ofera valoare prin informatiile furnizate. Astfel, vei atrage atentia si vei motiva potentialii abonati sa ofere datele lor de contact.

2. Campanii de abonare la newsletter cu stimulente:

O alta metoda eficienta de a creste baza de date cu abonati relevanti este prin implementarea campaniilor de abonare la newsletter. Pe langa sectiunile de abonare obisnuite, poti adauga stimulente care sa incurajeze vizitatorii sa se inscrie. Acestea pot fi coduri de cadou, oferte exclusive sau acces la continut premium. Asigura-te ca stimulentele sunt valoroase si atragatoare pentru publicul tau tinta, astfel incat sa ofere un beneficiu real in schimbul datelor lor de contact. Astfel, vei obtine abonati interesati si relevanti pentru campaniile tale de email marketing.
Pentru a evalua eficacitatea strategiilor tale de crestere a bazei de date, este important sa urmaresti si sa masori anumite metrici. Doua dintre cele mai importante metrici sunt rata de deschidere si rata de clic. O rata de deschidere mare indica interesul abonatilor pentru continutul tau, in timp ce o rata de clic ridicata arata ca mesajele tale sunt relevante si stimulative. Monitorizeaza aceste metrici si ajusteaza-ti strategia pe baza rezultatelor obtinute pentru a obtine o baza de date cat mai relevanta si implicata.

3. Cum arata emailul perfect?

In ceea ce priveste compozitia ideala a unui e-mail, personalizarea joaca un rol crucial in anul 2023. Este esential sa intelegem si sa oferim exact ceea ce utilizatorii nostri doresc in functie de preferintele lor. Aceasta informatie poate fi obtinuta prin intermediul A/B testingului. De exemplu, se acorda o atentie deosebita personalizarii titlurilor si continutului e-mailului, fie ca este vorba de text sau elemente vizuale. Poti sa experimentezi si sa testezi aceste aspecte pentru a gasi un echilibru potrivit. Daca observi ca utilizatorii reactioneaza mai bine la newslettere cu un continut predominant text, atunci poti sa te concentrezi pe aceasta directie. In cazul in care prefera un newsletter cu accent pe elemente vizuale pentru o asimilare mai rapida, atunci poti sa pui mai mult accent pe componenta vizuala. De asemenea, trebuie sa iei in considerare si industria, tipul de companie si produsele pe care le oferi. De exemplu, in industria fashion, elementele vizuale pot fi mai relevante. In cazul newsletterelor periodice, poate fi mai eficient sa te concentrezi pe continutul text, avand in vedere ca doresti sa furnizezi informatii si nu neaparat sa promovezi un produs.
Ideal ar fi sa segmentezi baza de date pe care o detii in functie de criterii diferite. Poti sa o faci in functie de preferintele clientilor, de ora la care trimiti e-mailurile sau de tipul de continut. De exemplu, pentru produsele din zona fashion, poti sa ai segmente diferite pentru incaltaminte si imbracaminte. Crearea unui nivel inalt de personalizare este esentiala, deoarece creeaza o legatura mai profunda cu utilizatorii si sporeste nivelul de fidelizare. Intrucat e-mailul este considerat un canal intim, atunci cand trimiti ceea ce utilizatorii isi doresc si le anticipezi nevoile, creezi o experienta mai personala si consolidata. Pe langa aceasta, in acest an s-a observat o tendinta crescuta catre continutul interactiv in e-mailuri. In afara de imagini, poti include si videoclipuri, gif-uri sau butoane interactive. Totusi, eficienta acestora poate varia, iar unii prefera sa directioneze audienta catre pagina lor de destinatie prin intermediul unui buton „Trimite”. Aceasta ofera posibilitatea de a realiza o retargetare mai ampla pe site-ul propriu.

4. Cand trimitem un newsletter?

Pentru a evita spam-ul si a mentine o legatura constanta cu abonatii, este recomandat sa trimitem newsletter-ul in mod regulat, dar cu un interval potrivit. Studiile arata ca cele mai bune zile pentru interactiune sunt luni, marti si miercuri, iar orele intre 9 si 12 sau 12 si 5 sunt cele mai propice (conform Hubspot). In principiu, poti incepe cu aceste perioade si zile, dar este important sa faci teste pentru a vedea ce functioneaza cel mai bine in cazul tau. De exemplu, am observat ca pentru unii clienti, joi sau vineri erau zilele ideale pentru trimitere. In ceea ce priveste orele, uneori seara sau intre 9 si 11 noaptea a avut o rata mare de deschidere. Incepi cu aceste informatii ca punct de plecare, dar apoi ajustezi in functie de situatia specifica a bazei tale de abonati.


Ce tooluri folosim ca sa trimitem un newsletter?

Exista o varietate de instrumente disponibile pentru trimiterea unui newsletter, iar popularitatea si utilizarea acestora variaza in functie de nevoile si preferintele fiecarei persoane sau companii. Iata cateva dintre cele mai populare si folosite instrumente:

  1. MailChimp: Este un instrument cunoscut si utilizat pe scara larga pentru trimiterea de newslettere. Ofera functii de personalizare, segmentare si urmarire a performantei.
  2. The Marketer: Este un instrument specializat in zona de e-commerce si ofera nu doar functii de newsletter, ci si de trimitere de SMS-uri si alte servicii integrate.

Speram ca acest articol a fost de ajutor ca sa intelegi cum poti implementa o campanie de email marketing. Daca ai intrebari sau ai nevoie de ajutor suplimentar, verifica serviciile noastre de marketing online si contacteaza-ne pentru a primi sprijin in domeniul email marketingului. Suntem aici pentru tine!

Aboneaza-te la newsletter

    Articole recomandate

    Icon Certifications Certificari