instrumente seo
Alternative Text

8 instrumente SEO gratuite de analiza a site-ului

■ Daca vrei sa evaluezi singur SEO-ul site-ului tau, dar nu stii ce instrumente gratuite de SEO sa folosesti, poti intampina dificultati in procesul de analiza.

■ In contextul unei crize economice generale, multi cauta solutii gratuite pentru analiza SEO-ului, din cauza limitarilor financiare actuale si a necesitatii de a reduce costurile.

■ In aceasta perioada de austeritate financiara, multi sunt nevoiti sa renunte la serviciile platite de analiza SEO si sa gaseasca modalitati gratuite pentru a-si evalua si imbunatati vizibilitatea online.

Vrei sa-ti analizezi singur site-ul din punct de vedere SEO, dar nu stii ce instrumente SEO ar trebui sa utilizezi?

Mai mult, cauti solutii gratuite de analiza SEO pentru ca nu-ti permiti in aceasta perioada sa platesti pentru astfel de servicii?

Criza economica prin care trecem cu totii in ultimele luni ne-a obligat pe toti sa strangem cureaua si sa taiem costurile acolo unde acestea nu erau necesare.

Optimizarea SEO a site-ului tau este, insa, un proces pe care nu trebuie sa il neglijezi, pentru ca iti poate aduce un avantaj determinant in fata competitiei, si ea lovita de criza economica, desigur.

Trebuie, insa, sa te misti repede si sa gasesti cele mai bune solutii pentru a continua sa monitorizezi performantele website-ului tau si sa gasesti cele mai bune strategii de optimizare.

Astazi, nimeni nu are timp sa treaca prin multitudinea de instrumente SEO disponibile online, si mai ales sa le caute pe cele gratuite.

Asadar, ne-am gandit sa ti prezentam noi cele mai utile instrumente SEO de analiza a site-ului, pentru ca tu sa incepi imediat treaba.

De-a lungul a celor peste 8 ani de activitate SEO, am folosit foarte multe instrumente, insa tool-urile pe care le vom mentiona in cele ce urmeaza sunt singurele care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului.

Chiar si azi apelam la ele in mod constant si, desi utilizam in acest moment un tool platit, apelam deseori si la instrumentele SEO gratuite pentru a realiza analize SEO cat mai complete pentru site-urile clientilor nostri.

Iata care sunt cele 8 instrumente SEO pe care noi le utilizam in mod constant pentru analizele derulate pentru website-urile clientilor nostri.

In cele ce urmeaza vei regasi 5 tool-uri care iti ofera absolut toate functionalitatile in mod gratuit, dar si 3 instrumente SEO care iti ofera o plaja ampla de acces la functionalitati in pachetul de Free Trial.

Asadar, haide sa vedem ce instrumente SEO gratuite iti recomandam noi.

Instrumente seo gratuite pentru analiza site-ului

 1. Google Analytics

Cost: GRATUIT

Scop: UX, Analiza generala a traficului.

Niciun audit SEO nu este complet daca nu stii:

 • Cat trafic genereaza fiecare pagina si articol de pe site.
 • Ce fac oamenii care ajung pe pagini din site.
 • Cum navigheaza oamenii prin site.
 • Ce articole sau pagini contribuie la atingerea obiectivelor.

Din fericire, Google Analytics te poate ajuta sa descoperi toate aceste lucruri.

2. Google Search Console

Cost: GRATUIT

Scop: Analiza traficului organic generat deja de site din Google.

Ar fi destul de ciudat sa derulezi un audit SEO fara sa folosesti instrumentul de SEO oferit gratuit de Google, nu?

Google Search Console este un instrument SEO care iti va arata:

 • Topul cautarilor organice pentru site-ul analizat.
 • Paginile care genereaza cel mai mult / cel mai putin trafic organic.
 • Backlink-urile descoperite de Google catre site-ul analizat.
 • CTR – rata de click-uri organice.
 • Si multe alte informatii esentiale in SEO.

3. Lighthouse

Cost: GRATUIT

Scop: Optimizarea vitezei de incarcare a site-ului.

Lighthouse este un plugin (o extensie) Chrome care iti permite sa rulezi audituri SEO de performanta a site-ului in browser.

In aproximativ 60 – 90 de secunde, acest tool iti va oferi un raport detaliat care acopera: performanta, accesibilitatea si SEO On-Page pentru pagina analizata.

Raportul oferit nu iti arata doar ce este gresit pe site, ci si ce poti face pentru a remedia problemele.

4. Pingdom

Cost: GRATUIT

Scop: Optimizarea vitezei de incarcare a site-ului.

Instrumentul oferit de Pingdom masoara pur si simplu cat dureaza in secunde sa se incarce un anumit URL al unui site.

Ulterior, instrumentul SEO genereaza un raport care va arata defalcat fiecare element care a trebui sa fie incarcat pentru afisarea adresei URL analizate, cat a durat si cat de mari sunt dimensiunile fisierelor incarcate de pagina analizata.

Acest instrument poate fi utilizat la unison cu Google Page Speed Insights si Lighthouse pentru a contura o strategie mai buna in ceea ce priveste domeniile specifice pe care trebuie sa te axezi pentru imbunatatirea vitezi de incarcare a site-ului analizat.

5. Structured Data Testing Tool

Cost: GRATUIT

Scop: Date structurate (structured data).

Analizeaza un URL al site-ului si acest instrument iti va oferi o lista completa a datelor structurate descoperite in pagina analizata, precum si erorile descoperite (daca exista).

Acest instrument SEO este mai util pentru comertul electronic si site-urile afacerilor locale, dar orice site are nevoie de anumite date structurate pentru o indexare mai buna in Google.

Acestea sunt cele 5 instrumente complet gratuite pe care le poti utiliza pentru analiza SEO a site-ului tau.

Haide, acum, sa vedem care sunt cele 3 tool-uri SEO pe care recomandam pentru ca iti ofera un set de functionalitati cuprinzatoare in versiunea de Free Trial:

6. Screaming Frog Crawler

Cost: versiune gratuita, dar limitata | ~194$ / an

Scop: SEO Tehnic

Acest instrument este obligatoriu pentru realizarea unui audit SEO complet. Screaming Frog analizeaza site-ul si ofera informatii detaliate despre adresele URL ale acestuia.

Mai exact, iti va arata:

 • Toate erorile (4xx, 5xx, broken links, etc.).
 • Redirecturi si bucle de redirectionare.
 • Resurse si URL-uri blocate de la Indexare.
 • Paginile si continutul duplicat prezent pe site.
 • Continut nesigur (paginile care sunt cu http in loc de https).
 • Informatii despre fiecare pagina (meta-description, title si numarul de cuvinte).

Acest instrument SEO iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru a:

 • Remedia potentialele probleme de crawling si indexare.
 • Analiza arhitectura site-ului.
 • Optimiza site-ul din punct de vedere On-Page.

7. Screaming Frog Log File Analyzer

Cost: Versiune free, limitata in functii. Licenta Full: ~$129 pe an

Acest instrument SEO este dedicat avansatilor care inteleg cum poate fi utilizat pentru imbunatatirea performantelor unui site.

Instrumentul acesta te va ajuta sa analizezi fisierele de jurnal ale serverului de gazduire pentru site-ul analizat si sa-ti conturezi o imagine mult mai clara asupra modului in care Google interactioneaza cu site-ul analizat.

8. Ahrefs

Trial la 7$ pentru testare. Cost: $99/luna sau $990/an pentru versiune LITE.

Scop: backlink-uri, rankings, trafic organic.

Ahrefs este un software SEO complet pentru analiza backlink-urilor, analiza continutului, analiza cuvintelor cheie si audit SEO.

Avantajul Ahrefs consta in faptul ca este un instrument care ofera foarte multe informatii intr-o modalitate vizuala usor de inteles,

Gaseste combinatia de instrumente SEO care functioneaza pentru tine.

Acestea sunt instrumente care functioneaza pentru noi. Mai sunt, insa, foarte multe instrumente utile in piata, iar la sfarsitul zilei trebuie sa alegi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine.

Important este sa experimentezi pentru a gasi combinatia de instrumente care te vor ajuta sa realizezi cel mai amanuntit audit SEO posibil.

Daca nu vrei sa te ocupi tu de acest audit sau nu iti permite timpul, apeleaza cu incredere la serviciile noastre de SEO si iti oferim un audit SEO complet.

Incepe acum! Vezi ce servicii SEO oferim.

Citeste si:

Aboneaza-te la newsletter

  Articole recomandate

  Studii de caz
  Icon Certifications Certificari