Cat-costa-promovarea-pe-Facebook
Alternative Text

Cat costa promovarea pe Facebook?

■ Pretul pentru promovarea pe pagina de Facebook variaza in functie de diverse aspecte, fiind o intrebare populara si complexa.

■ Publicitatea pe pagina de Facebook este o tactica eficienta adoptata de multe companii din intreaga lume, iar costurile acesteia pot depinde de mai multe variabile.

■ Daca te gandesti sa-ti promovezi afacerea pe Facebook, este firesc sa te intrebi cat te-ar costa publicitatea pe aceasta platforma, iar raspunsul depinde de mai multe elemente.

Ghid complet de tarife si strategii pentru publicitate

Cat te costa sa faci o promovare pe pagina Facebook? Ei bine, aceasta intrebare este una dificila, dar populara. Exista multe variabile care influenteaza pretul promovarii pe pagina Facebook, iar in acest articol te vom ajuta sa intelegi cateva dintre ele.

Publicitatea pe pagina de Facebook a devenit o strategie eficienta pentru firmele din intreaga lume. Cu toate acestea, daca te gandesti sa-ti promovezi firma afacerea pe pagina de Facebook, cel mai probabil ca pe buzele tale sta urmatoarea intrebare: Cat costa publicitatea pe Facebook?

Pe scurt, conform Facebook for Business, o afacere poate achizitiona reclame pe Facebook indiferent de bugetul acesteia.

Cat costa reclamele Facebook?

Pretul exact pentru afisarea reclamelor firmei tale in fata potentialilor clienti este stabilit pe baza unor instrumente de licitatie in Facebook Ads (platforma de administrare a reclamelor platite pe Facebook), insa o afacere poate stabili un buget saptamanal sau lunar pe care doreste sa-l cheltuie in campaniile de promovare prin intermediul Facebook Ads.

De asemenea, este de departe un lucru important de retinut si faptul ca, pentru anumite tipuri de reclame platite, exista un pret minim pe care probabil va trebui sa-l investesti pentru promovarea afacerii tale.

Cel mai important este sa stii ca tu esti cel care va decide bugetul final si licitarea . Facebook nu va cheltui niciodata mai mult decat suma maxima pe care o vei stabili tu.

Conform celor de la Facebook, o afacere poate obtine rezultate cu orice buget, iar acest lucru este posibil datorita faptului ca beneficiezi de un control precis asupra costurilor campaniilor tale.

Prin intermediul instrumentului de administrare a reclamelor – Facebook Ads, vei sti ce strategii poti obtine in schimbul unei anumite sume precise de bani.

Insa, daca nu ai lucrat niciodata cu Facebook Ads, cel mai indicat mod s-ar putea a fi sa apelezi la o agentie Social Media care te poate ajuta sa-ti reduci costurile de campanie si sa-ti imbunatatesti strategia.

Acum, ca sa ajungem cat mai aproape de un raspuns clar la intrebarea – Cat costa promovarea pe un cont de promovare pe Facebook? – este necesar sa parcurgem o serie de intrebari preliminare. In acest fel, vom intelege mai bine contextul in care putem afla in mod clar care este costul unei campanii de promovare pe Facebook. Asadar, incepem cu intrebarea:

Cat costa Facebook Ads?

Facebook ofera acces gratuit tuturor afacerilor la instrumentul Facebook Ads, insa exista costuri pentru afacerile care doresc sa se promoveze pe facebook catre potentialii clienti, cu ajutorul unor campanii de promovare platita.

Aceste costuri pot fi diferite in functie de tipul campaniilor:

 • Cost-per-click (CPC): 0.97$
 • Cost-per-thousand-impressions (CPM)
 • Cost-per-like (CPL): 1.07$
 • Cost-per-download (CPA): 5.47$

Preturile prezentate anterior reprezinta doar un cost de promovare mediu; in practica business, pretul final de promovare pe Facebook poate varia considerabil si poate sa fi mai mic sau mai mare.

Companiile cheltuiesc in medie intre 200 si 800 de euro lunar pe reclame in Facebook. Insa, exista firme care investesc mult mai mult de strategii decat atat pentru promovarea strategii lor pe Facebook.

Cat de statistici vei alege sa investesti pentru a crea reclame pe Facebook depinde doar de afacerea ta si de bugetul disponibil.

Ce este important de retinut este faptul ca folosirea de un buget mai mare iti poate ajuta sa creezi afacerea sa genereze mai multe click-uri din reclamele de profil pe Facebook, ceea ce poate duce la mai multe conversii si, implicit, la o crestere semnificativa a veniturilor din business.

In acelasi timp, este de departe un lucru important de retinut si faptul ca, pe langa costurile campaniilor din Facebook Ads, afacerea ta va trebui probabil sa suporte si costurile aferente colaborarii cu o agentie PPC specializata in campanii de Facebook Ads.

Ce influenteaza costurile publicitare pe Facebook?

La fel ca in cazul reclamelor PPC realizate in postarea Google Ads, exista o varietate de factori care influenteaza costurile unei reclame pe Facebook.

Daca doresti sa stabilesti un buget realist pentru promovarea online a afacerii tale, atunci va trebui sa intelegi care sunt acesti factori si cum influenteaza acestia pretul reclamei pe Facebook.

8 factori care influenteaza pretul reclamelor pe Facebook:

 1. Audience (audienta targetata).
 2. Ad Budget (bugetul campaniei).
 3. Ad Bid (suma licitata).
 4. Ad Objective (obiectivul campaniei).
 5. Ad Placement (plasamentul reclamelor).
 6. Ad Quality (calitatea reclamelor).
 7. Season (sezon / sezonalitate).
 8. Industry (industria / domeniul de activitate).

Intelegerea acestor factori te vor ajuta sa estimezi corect un buget realist pentru promovarea pe Facebook.

1. Audienta targetata ( Audience)

Influenta publicului tinta asupra costului publicitatii si costurilor de promovare pe Facebook este destul de semnificativa. Indiferent daca ai in vedere un public in functie de varsta, interese sau sex, mereu va exista o diferenta substantiala de pret intre fiecare categorie.

De exemplu sa spunem ca vizezi doar femei in campanii platite Facebook. CPC-ul tau mediu (cost-pe-clic) in acest caz poate creste de la 0,97 USD la 1,52 USD – ceea ce este cu 0,15 USD mai mare decat CPC-ul (cost-pe-clic) unei campanii publicitare care vizeaza barbati.

In mod similar, cand vorbim despre varsta, campaniile care vizeaza un public cu varsta cuprinsa intre 55 – 65 de ani te-ar costa comparativ mult mai mult decat campaniile publicitare care au in vedere pulblicul cu varsta de 25 – 34 de ani.

Acest aspect are si un motiv intemeiat – utilizatorii Facebook cu varsta intre 55 si 65 de ani sunt doar aproape 26 de milioane in total, un numar mult mai mic de utilizatori decat cei 58,3 milioane, care au varsta intre 25 si 34 de ani.

Desi pare o idee grozava sa alegi un public cu interese largi pentru promovare Facebook, costurile legate de profilul de reclame platite pe Facebook vor fi considerabil mai mari decat atunci cand ai o audienta corect targetata.

2. Bugetul campaniei publicitare ( Ad Budget)

Bugetul publicitar este suma tuturor cheltuielilor pe care esti dispus sa le faci pentru reclame Facebook ads. Acest buget trebuie stabilit in momentul in care concepi anuntul. Poti stabili singur bugetul iar Facebook nu il va incalca niciodata.

Cu toate acestea, un buget prea mic de publicitate platita pe Facebook va afecta sumele licitate performanta anunturilor si rezultatele generale ale campaniei. Desi bugetele mai mari ti-ar oferi flexibilitate atunci cand vine vorba de timp, bugetele mici ar putea fi eficiente, in anumite conditii, daca tii cont de conversii si ai in minte mereu scopul campaniei de promovare prin Facebook.

3. Sumele licitate ( Ad Bid)

Sumele licitate pentru promovare pagina Facebook pot avea un impact semnificativ asupra costului publicitar pe Facebook. De obicei, exista doua strategii principale de licitare – strategia de licitare cu costul vizat si strategia de licitare cu cel mai mic cost. Sa vorbim despre ele pe scurt.

 • Strategia de licitare a costului vizat

Cunoscuta si ca strategie de licitare manuala, suma licitata cu costul vizat functioneaza pentru a va difuza anuntul in limita CPC dorita. Aceasta strategie functioneaza numai pentru generare de clienti potentiali, instalari si conversii etc.

 • Strategia de licitare cu cel mai mic cost

Spre deosebire de strategia de licitare cu costul vizat, strategia de licitare cu cel mai mic cost te poate ajuta sa obtii cel mai mic cost per click posibil.  Companiile opteaza de obicei pentru aceasta strategie initial, deoarece asigura utilizarea eficienta a bugetului general.

Pentru a intelege cum se face reclama pe facebook este esential sa cunosti cum functioneaza o campanie Facebook Ads. Apoi, vei putea construi strategia de licitare potrivita pentru campania ta si vei seta bugetul adecvat.

Chiar daca o suma licitata mai mare ti-ar oferi un avantaj fata de concurenta, un buget de promovare facebook mai mare ar avea un impact semnificativ asupra costului total de promovare a unei afaceri pe facebook. Prin urmare, este recomandat sa te concentrezi pe calitatea si relevanta anuntului inainte de a decide strategia de licitare.

4. Obiectiv publicitar ( Ad Objective)

Obiectivele publicitare afecteaza, de asemenea, costul de promovare afacere pe Facebook.

 Cand creezi o reclama care promoveaza o pagină de Facebook, trebuie sa alegi obiectivul principal al reclamei. Daca ai stabilit obiectivul principal, va trebui sa alegi si un obiectiv specific in cadrul obiectivului principal pe care ai de gand sa il atingi.

De exemplu, obiectivul principal este constientizarea ( awarness), atunci obiective specifice pot fi constientizarea marcii si numarul total de utilizatori(reach) care vor vedea reclama platita pe facebook. De obicei, obiective precum traficul in magazinul online si vanzarile din catalog te-ar costa comparativ mai mult decat cunoasterea si notorietatea brandului. De ce este asa? Este simplu, aceste obiective ofera valoare imediata afacerii tale,  de exemplu, venituri din vanzari.

Cu toate acestea, este totusi esential sa te concentrezi pe obiective precum cunoasterea si promovarea brandului . Chiar daca conversiile de la aceste obiective ar putea avea loc mai tarziu, prezinta doua avantaje semnificative. In primul rand, reclamele Facebook pentru aceste obiective te-ar costa mai putin. Si in al doilea rand, vei starni interesul publicului pentru brand, astfel incat sa te poata gasi direct atunci cand cauta un produs legat de nisa in care activezi

5. Plasarea anunturilor ( Ad placement)

Plasarea reclamelor de promovare site pe facebook joacă un rol determinant in raspunsul la intrebarea cat te costa sa faci o campanie de promovare pe facebok

De obicei, exista sase destinatii de plasare a reclamelor pe pagina Facebook din care poti alege cel mai potrivit plasament :

 • Fluxul de stiri pe desktop Facebook
 • Coloana din dreapta Facebook
 • Facebook Messenger
 • Instagram
 • Stories Instagram
 • Reteaua de public

6. Calitatea reclamelor ( Ad Quality)

Potrivit Facebook, calitatea si relevanta reclamei tale sunt printre cei mai importanti factori care determina in final cat costa Facebook ads. Cu alte cuvinte, daca calitatea anunturilor tale este excelenta si este foarte relevanta pentru utilizatori, este cel mai probabil sa obtii rate CPC mai mici.

Facebook noteaza relevanta ta cu scoruri de la 1 la 10, unde 10 este cel mai bun scor, in timp ce 1 este cel mai scazut. Este de remarcat faptul ca Facebook determina acest scor pe baza interactiunii publicului cu anuntul tau.

E bine sa retii ca trebuie sa ai minim 500 de afisari sau vizionari de profil pentru anunturi inainte ca Facebook sa iti determine scorul de relevanta a anunturilor. O abordare dinamica si activa a anuntului, o relevanta sporita pentru publicul tau, va spori calitatea reclamei, iti va reduce costurile de administrare reclame Facebook, iar bugetul va fi mai eficient folosit acolo.

7. Sezonalitate ( Season)

Momentul din an in care postezi anuntul afecteaza de asemenea costul reclamei. Motivul este destul de simplu. In sezonul de varf, companiile din nise diferite tind sa cheltuiasca mai mult pe reclame, crescand concurenta si conducand la bugete de campanie mai mari si la licitatii agresive. Putem da si exemple: luna decembrie ( Craciun, Mos Nicolae, Anul Nou), luna noiembrie ( black friday), perioada februarie-martie ( reclame destinate publicului feminin).

Chiar daca acest factor de sezonalitate te va face sa suplimentezi bugetul de promovare pagina de business pe o pagina de business de Facebook si, il puteti utiliza pentru a profita la maximum de cererea crescuta pentru a promova produsele tale.

8. Industrie ( Industry)

Asa cum stim, CPC-ul mediu pentru reclamele Facebook este de 0,97 USD, insa se poate schimba in functie de tipul de industrie pe care o promovezi. Diferite afaceri si companii aleg optiuni mai ieftine de administrare pagina Facebook, oferind reclame unui public mai restrans, insa mult mai susceptibil de a fi interesat de anumite produse de nisa.

Cum se face reclama pe Facebook?

Primul pas pentru a vinde cu ajutorul reclamelor platite pe Facebook este realizarea contului de reclame / accesarea contului de creare a reclamelor.

Pentru a trece de acest prim pas trebuie sa dai click pe optiunea: “Creeaza reclame”, pentru a intra in sectiunea de “Administrare reclame” (Facebook Ads Manager).

Urmatorul pas consta in alegerea obiectivului reclamei.

In sectiunea de administrare a reclamelor facebook (Facebook Ads Manager), dupa ce dai click pe “Creeaza reclame”, vei putea vedea toate obiectivele disponibile.

In aceasta etapa vei avea de ales in functie de obiectivul pe care vrei sa-l atingi:

 • Click-uri spre site
 • Conversii pe site
 • Interactiuni la o postare din pagina de Facebook
 • Instalari ale aplicatiei
 • Interactiuni in aplicatie
 • Vizibilitate locala
 • Generarea de lead-uri, etc.

Atunci cand vei crea si alege obiectivul campaniilor, va trebui sa iei in considerare si faptul ca reclamele vor arata diferit in functie de obiectivul pe care il alegi.

Facebook va afisa potentialilor tai clienti reclama care va atinge cel mai bine obiectivul stabilit.

Dupa ce ai stabilit obiectivul campaniei, trebuie sa-i dai un nume contului de facebook reclame, apoi vei da click pe “Creeaza un cont (Create facebook ads account)”.

Urmatorul pas este sa configurezi contul selectand limba, tara, moneda si fusul orar.

Acum te poti ocupa de configurarea reclamei si sa realizezi o targetare foarte specifica a potentialilor clienti relevanti pentru afacerea ta.

Si aici posibilitatile de targetare sunt aproape nelimitate, insa totul tine de creativitatea ta si de bugetul de care dispui.

Recapitulare:Promovare Facebook Ads

Dacă vrei să promovezi un produs, serviciu sau afacerea pe facebook, una dintre primele întrebări pe care probabil ți le pui este să știi cât te va costa acest lucru. Promovarea pe Facebook poate fi extrem de eficientă, dar poate fi și costisitoare dacă nu ești atent la modul în care îți aloci bugetul. În acest ghid, ti-am raspuns catorva intrebari pentru subiectul „cât costă promovarea pe Facebook”, precum și câteva strategii pentru optimizarea costurilor tale.

În primul rând, este important să înțelegi cum funcționează tarifele pentru o reclamă pe Facebook. Acestea sunt determinate de mai mulți factori, inclusiv obiectivul campaniei tale (cum ar fi creșterea numărului de like-uri, click-uri sau conversii), grupul tău de clienți țintă (interese, comportament sau demografie) și concurența în piață.

Pentru a începe, trebuie să îți faci un cont de Facebook și să alegi obiectivul campaniei tale. Apoi, trebuie să setezi bugetul zilnic sau total pentru a crea campania ta și să alegi perioada de timp în care dorești să rulezi această campanie. După aceea, poți să îți configurezi audiența, să incepi un anunț și să îl lansezi pe platforma Facebook.

Dacă vrei să optimizezi costurile de publicitate, există câteva setări si strategii pe care le poți urma. În primul rând, trebuie să îți cunoști bine publicul țintă și să îți creezi anunțurile astfel încât să se adreseze în mod specific acelei audiențe. În al doilea rând, trebuie să alegi cu atenție cuvintele cheie și să le incluzi în anunțurile tale, astfel încât să ajungi la o audiență relevantă și să eviți costurile inutile.

De asemenea, trebuie să testezi diferite strategii de publicitate și să analizezi datele din campaniile tale. Acest lucru îți va permite să ajustezi bugetul, să optimizezi anunțurile și să îmbunătățești performanța campaniilor tale.

În final, costul promovării pe Facebook poate varia semnificativ în funcție de strategiile și obiectivele tale de publicitate. Cu toate acestea, dacă urmezi strategiile și sfaturile prezentate în acest ghid, poți să optimizezi costurile de publicitate și să îți maximizezi eficiența campaniilor tale.

Acestea fiind spuse, atunci cand vine vorba de costurile anuale de publicitate ale afacerii tale, este esential sa iei in considerare care sunt canalele de promovare cele mai eficiente, ce tip de campanie sa alegi, ce tip de audienta, dar si, la fel de important, tipul de obiectiv pe care trebuie sa-l setezi.

Cert este ca singura modalitate de a sti care sunt preturile reclamelor pe profilul Facebook pentru afacerea ta este sa testezi Facebook Ads si sa incepi reclama cu prima postare.

Speram ca ti-am oferit un raspuns mai clar la intrebarea – Cat costa promovarea pe pagina Facebook? – Daca vrei sa implementezi campanii eficiente sau sa-ti reduci costurile publicitare dupa statistici actuale, nu ezita sa contactezi expertii din agentia re7consulting.

Aboneaza-te la newsletter

  Articole recomandate

  Icon Certifications Certificari