Ce-inseamna-site-web-si-cat-costa-sa-faci-un-site
Alternative Text

Ce inseamna site web si cat costa sa faci un site

■ Un website este echivalentul virtual al unui magazin fizic.

■ Exista alternative mai rapide, mai simple si mai eficiente economic pentru crearea unui site web.

■ Costul crearii unui site web poate varia in mod semnificativ in functie de numerosi factori.

■ Pentru un cost exact, cel mai bine ar fi sa iei legatura cu o agentie specializata in crearea de site-uri.

Termenul „site web” este omniprezent in ziua de azi. Majoritatea dintre noi navigam zilnic pe Internet, cautam informatii, cumparam produse sau interactionam pe retelele sociale. Cu toate acestea, cat de bine intelegem ce inseamna un site web? Daca ne dorim ca si afacerea noastra sa aiba propriul magazin virtual, care sunt pasii de parcurs pentru realizarea acestui lucru? Si, la fel de important, care sunt costurile din spatele constructiei unui website?

Fie ca esti un antreprenor la inceput de drum, un blogger pasionat sau pur si simplu cineva curios, acest articol iti va lamuri aceste aspecte si te va ajuta sa intelegi ce implica procesul de creare a unui site web, de la concept, pana la realizare, si chiar mai departe de atat.

Ce inseamna site web?

In principiu, un website este echivalentul virtual al unui magazin fizic.

Daca doresti sa deschizi un magazin in mall, ai nevoie sa inchiriezi un spatiu comercial si sa investesti in amenajarea magazinului. In cazul unui website, procesul este acelasi: inchiriezi spatiul virtual si investesti in “amenajarea” lui pentru a atrage cat mai eficient atentia clientilor si a genera vanzari.

Hai acum sa vedem la nivel practic de este un website.

Tehnic, un site web este un set de pagini web accesibile publicului si gazduite pe un server web. Aceste pagini sunt interconectate prin legaturi (linkuri) si pot contine text, imagini, video si alte elemente media, precum si scripturi si stiluri pentru a imbunatati interactivitatea si designul.

Exista numeroase tehnologii si limbaje de programare folosite in dezvoltarea site-urilor web, incluzand HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python sau Ruby. Aceste tehnologii permit crearea de site-uri web dinamice, cu functionalitati avansate si cu designuri atractive.

Treaba complicata, ce sa mai.

Din fericire, insa, in prezent exista si alternative mai rapide, mai simple si mai eficiente economic pentru crearea unui site web, asa cum vei vedea un pic mai tarziu in articol.

Pana atunci, trebuie sa stii ca site-urile web pot avea diferite scopuri, incluzand:

  • Informare: site-uri care furnizeaza informatii despre o varietate de subiecte (de ex. Wikipedia)
  • Comerciale: site-uri care vand produse sau servicii (de ex. Amazon)
  • Sociale: site-uri care permit interactiunea intre utilizatori (de ex. Facebook)
  • Educationale: site-uri folosite pentru instruire si invatamant (de ex. Udemy)
  • Divertisment: site-uri care ofera continut distractiv, cum ar fi jocuri, videoclipuri sau muzica (de ex. YouTube)

Cel mai adesea, utilizatorii acceseaza site-uri web folosind un browser web, cum ar fi Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, sau Microsoft Edge.

De aceea, pe langa componenta de Web Development, crearea unui site web solicita si alte cunostinte specializate, precum servicii de Web Design, User Experience si User Interface, Copywriting sau SEO (optimizare pentru motoarele de cautare), servicii de care ai nevoie pentru a bifa urmatoarele criterii de performanta:

  1. Cu ajutorul serviciilor de optimizare SEO, site-ul tau va fi afisat cu prioritate in fata potentialilor clienti, atunci cand acestia cauta in motorul de cautare produsele sau serviciile pe care le vinzi si tu.
  2. Cu ajutorul serviciilor de copywriting, te vei asigura ca vizitatorii site-ului vor intelege foarte clar unde se afla si care sunt beneficiile pe care produsele sau serviciile tale le ofera.
  3. Cu ajutorul serviciilor de Web Design, UX si UI, le vei asigura clientilor o experienta rapida si predictibila de navigare pe site, optimizand, astfel, procesul de conversie si, implicit, vanzarile.

Cat costa sa creezi un site?

Costul crearii unui site web poate varia in mod semnificativ in functie de numerosi factori, incluzand complexitatea site-ului, functionalitatile dorite, platforma folosita, design-ul, continutul si orice costuri suplimentare, cum ar fi gazduirea web, numele de domeniu sau mentenanta.

Iata cateva puncte de baza pentru a evalua costul unui site web:

Tipul site-ului

  • Site web personal sau blog: Daca folosesti platforme precum WordPress.com, Blogger sau Tumblr, poti incepe chiar si gratuit sau la costuri reduse, depinzand de personalizari si functionalitati.
  • Site web pentru afaceri: Costurile incep de la cateva sute pana la mii de euro sau mai mult, in functie de complexitate si functionalitati.
  • Magazin online: Platforme precum Shopify, WooCommerce pentru WordPress sau Magento pot avea costuri variabile, dar pentru un magazin online mai sofisticat costurile pot ajunge rapid la mii de euro.

Design si dezvoltare

  • Template-uri sau teme gratuite: unele platforme ofera teme gratuite, dar acestea pot fi limitate in ceea ce priveste personalizarea.
  • Teme premium: acestea pot costa intre 20 si 200 de euro, sau mai mult.
  • Design personalizat: daca angajezi un designer sau o agentie de web design, costurile pot varia de la cateva sute la zeci de mii de euro in functie de complexitate.

Functionalitati si extensii

Multe platforme dispun de plugin-uri sau extensii gratuite, insa daca ai nevoie de functionalitati premium, costurile pentru acestea pot porni de la 20 la 500 de euro, sau mai mult.

Gazduirea web si numele de domeniu

Gazduirea reprezinta practic inchirierea unui spatiu virtual pe un server dedicat, care functioneaza ca spatiu de stocare a memoriei site-ului (masurata in megabyti), si care poate varia de la cateva euro pe luna pentru gazduire partajata (la comun cu alte platforme), la sute sau mii de euro pentru servere dedicate sau cloud.

Pe langa gazduire, domeniul este un alt element vital in procesul de creare a unui site web. Achizitia acestuia se realizeaza de pe site-uri specializate in acest sens, in sistem de plata recurenta, si poate costa in general undeva intre 10 si 20 de euro pe an, insa poate ajunge mult mai scump pentru domenii premium sau deosebit de populare.

Mentenanta si actualizari

Un site poate necesita actualizari regulate, backup-uri, securitate si alte mentenante, procese care, de multe ori, trebuie realizate de o echipa specializata precum specialistii agentiei de web design si development care au fost implicati in constructia site-ului, si in acest caz costurile putand fi recurente.

Continut

In functie de complexitatea grafica a site-ului, dar si a nivelului de calitate a experientei vizuale si de navigare pe care doresti sa o afisezi pe site, poate vei considera ca este nevoie sa angajezi copywriteri, designeri grafici, fotografi sau videografi, ceea ce va adauga costuri suplimentare la costul total al platformei web.

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO)

Daca doresti servicii profesionale de optimizare a site-ului web, acestea vor avea, desigur, un cost aditional, atat in etapa de SEO On-Page (optimizarea propriu-zisa a performantelor site-ului), cat si SEO Off-Page (link building si alte strategii de crestere a autoritatii site-ului pentru tintirea primelor pozitii in rezultatele din Google, pe cuvintele cheie relavante pentru specificul afacerii si a ofertelor tale).

Site-ul e gata. Sunt gata sa vand?

Pai nu prea. Dupa ce site-ul e gata in sfarsit, urmatorul pas este promovarea online pentru cresterea vizibilitatii site-ului.

Cand ai un magazin fizic, fie il plasezi intr-o zona cu trafic intens, fie cauti sa dai oamenilor de veste despre magazinul tau, asadar investesti in reclame pentru a incerca sa-i aduci in magazin.

Ei bine, site-ul web este echivalentul unui magazin fizic, numai ca pozitionarea intr-o zona cu trafic intens se realizeaza prin intermediul campaniilor de promovare online prin Google Ads, iar tacticile de crestere a vizibilitatii se pot realiza prin campanii dedicate pe platforme sociale precum Facebook, Instagram, TikTok sau LinkedIn.

Retine ca toate costurile exprimate pana acum, atat in etapele de creare a site-ului, cat si in etapele de promovare, reprezinta estimari iar preturile pot varia in functie de regiune, de cerintele specifice si de schimbarile din industrie.

Pentru un cost exact, cel mai bine ar fi sa iei legatura cu o agentie specializata in crearea de site-uri, sau cu o agentie de marketing care ofera intreg pachetul de servicii de dezvoltare web si promovare online, asa cum suntem noi.

Hai sa discutam! Contacteaza-ne astazi si solicita o discutie cu specialistii agentiei re7consulting pentru a vedea cum iti putem transforma planurile de business intr-un proiect de succes. Esti din Bucuresti? Si noi suntem o agentie de marketing din Bucuresti, asadar te invitam la o intalnire fata in fata.

Aboneaza-te la newsletter

    Articole recomandate

    Studii de caz
    Icon Certifications Certificari